Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

židovský hřbitov [historie]
•Židovské obyvatelstvo je v Načeradci doloženo od prvé poloviny 16. století. Největší počet Židů zde žil na konci 19. století (r. 1880), tehdy to bylo 132 lidí. V roce 1930 zde už žilo pouhých 11 židovských obyvatel. Hřbitov o rozloze 1183 m2 byl založen v 2. polovině 17. století. Z doby založení se zachovalo několik náhrobků. Část těch nejstarších je zazděna do hřbitovní zdi z lomového kamene. Celkem se na ploše hřbitova dochovalo cca 100 náhrobků, nejstarší je datován rokem 1687. Márnice, která zde stávala, byla zbořena. Hřbitov byl užíván do počátku 2. světové války, poté chátral.
Milan Caha (zdroj: Blanka Rozkošná, Pavel Jakubec: Židovské památky Čech, Era 2004)
Text uložen dne: 10.10.2012