Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

Podobora [historie]
•Na místě starého opevněného slovanského hradiště zvané Těšinisko (Starý Těšín) v lokalitě Chotěbuz-Podobora se dnes nachází nově vybudovaný Archeopark, který je přesnou replikou původního hradiště. Podle závěrů archeologického výzkumu bylo toto místo osídleno ve dvou fázích, nejprve v období starší doby železné (Keltové, cca 800 – 400 př. n. l.) a poté v době slovanského osídlení, kdy zde bylo v pol. 8. stol. vybudováno mohutné hradisko, které sloužilo jako mocenské a hospodářské středisko, sídlo kmene Holasiců, které předcházelo jako hospodářské a vojenské centrum hradu na Zámeckém vrchu v dnešním polském Těšíně (proto se také hradišti říká Starý Těšín). Hradisko zaniklo koncem 11. stol. nebo v 1. pol. 12. stol. Místo bylo po 2. sv. válce důkladně archeologicky prozkoumáno, výzkum vedl Doc. PhDr. Pavel Kouřil, CSc., který také přišel na myšlenku vybudovat zde Archeopark Ten zde byl slavnostně otevřen dne 16.11.2005 a je budován postupně, s plánem dokončení r. 2012. Provoz Archeoparku zajišťuje Muzeum Těšínska.
Text uložen dne: 23.3.2012

Notice: Undefined index: challenge in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 128