Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

Wesselsky mlýn [historie]

Historie vodního mlýna

•Historie mlýna sahá až do přelomu 15. a 16. století, kdy náležel zdejšímu rychtáři (fojtovi). Roku 1571 byl mlýn předán Janem Tomášem ze Zvole a Goldsteinu do rukou Paulu Schwarzovi. Na základě privilegia zmíněného šlechtice měli povinnost do mlýna docházet k semletí sedláci z nedalekých Jakubčovic. Roku 1693 se mlýn dostává do držení rodiny Hanse Weigela, kde zůstal až do roku 1762. Tehdy areál vodního mlýna získává koupí Johann Wesselský, původně dolní mlynář ze sousedních Jakubčovic. Tehdy byl mlýn již větším zděným areálem se 3 vodními koly (krom kola na mletí bylo i kolo na šrotování a pro pohon vodní pily – gatru). V roce 1792 přebírá po otci mlýn syn Lorenz, který se významně přičinil o rozšíření mlýna a majetku Wesselských. Jako poděkování Bohu nechal nedaleko mlýna vystavět v roce 1808 památný kamenný kříž, který zde stojí dodnes. Po Lorenzovi přebírá majetek jeho syn Josef a následně i jeho vnuk Ferdinand. Posledním majitelem mlýna z rodu Wesselsky se stal František Ferdinand, který rozšířil funkci mlýna i o malou elektrárnu, v níž vyrobenou elektřinu dodával do horní části obce. František Ferdinand Wesselsky tragicky zahynul ke konci 2. světové války a zbytek rodiny byli jako Němci odsunuti do Bavorska. Roku 1946 přebírá mlýn Hubert Pazdera, který byl přes svou matku s rodem Wesselských spřízněn. Doba však mlynářům nepřála. Slibně se rozvíjející hospodářství bylo pod nátlakem ukončeno v roce 1959 a mlýn začal nezadržitelně chátrat. Vzácná mlýnská technologie začala trouchnivět, vodní kola uhnila a kamenné zdi náhonu se rozpadaly. V posledních deseti letech se dcera zemřelého Huberta Pazdery, paní Věra Pazderová, provdaná Králová, snaží se svým manželem Jaroslavem mlýn probudit k životu. A evidentně se jim to daří.
Text uložen dne: 16.12.2011

Notice: Undefined index: challenge in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 128