Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

kostel Povýšení sv. Kříže [historie]

Historie kostela

•Kostel Povýšení sv. Kříže byl postaven kolem r. 1274 v románském stavebním stylu. Před jeho postavením stával v obci dřevěný kostelík, který vyhořel. Poté byla postavena dřevěná kaple, která byla nahrazena r. 1274 novým zděným kostelem. V l. 1643-1645 byl kostel při obléhání Brna zbořen Švédy. V l. 1728-1730 byl „ze zbytků starého kostela“, jak je uváděno, postaven znovu od základů. R. 1805, sloužila věž kostela jako pozorovatelna ruského maršála Kutuzova při slavné "Bitvě tří císařů" u Slavkova. Byla zasažena francouzským dělostřelectvem a vyhořela, i kostel byl poškozen. Po bitvě byla věž stržena. R. 1809 byla provedena přestavba kostela, při které byla postavena nová věž, oproti té původní nižší o jedno patro. R. 1883 byla ke kostelu přistavěna sakristie a kaple. Velkou zásluhu na úpravě interiéru i exteriéru kostela měl vzdělaný kněz Alois Koudelka, který v Praci působil více než 26 let (1907-1933). A. Koudelka publikoval, překládal a po I. sv. válce dostal dokonce nabídku na funkci sekretáře a tlumočníka do prezidentské kanceláře na Pražském hradě, kterou odmítl. R. 1922 interiér kostela vyzdoben malbami bratrů Kociánů. V l. 1932-1935 došlo při výměně střechy ke zvýšení a zeštíhlení věže kostela k její dnešní podobě. V 80. letech 20. stol. byl kostel modernizován a došlo k rekonstrukci sakristie a celkovému statickému zpevnění kostela.
Text uložen dne: 24.11.2011

Notice: Undefined index: challenge in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 128