Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

kostel sv. Anny [popis]
•Jde o jednolodní orientovaný kostel, který je ukončen odsazeným trojbokým presbytářem. K západnímu průčelí je přisazena hranolová věž se vstupním portálem. Nad portálem je umístěn maltézský kříž. V plochostropé lodi je vestavěna trojstranná empora na pilířích, podklenutá plackami. Presbytář je sklenut polem křížové klenby a lunetami v uzávěru. Podvěží a sakristie jsou zaklenuty křížovou klenbou. Sakristie je přistavena k východnímu konci lodi a severní straně presbytáře. Mobiliář pochází převážně z 18. století. Hlavní oltář zdobí sochy sv. Jana Křtitele a Panny Marie. Boční oltáře jsou vybaveny sochou Krista na kříži a obrazem Smrti sv. Josefa. Další sochy z 1. poloviny 19. století byly umístěny na konzolách empory (sv. Jan Nepomucký, Pieta, sv. Václav, sv. Anna, archanděl Michael a sv. Josef). Výzdobu doplňovala řada obrazů, z 18. století (sv. Vavřinec a sv. Antonín Paduánský) i z 19. století (Oplakávání Páně) a barokní kopie Murillova obrazu Snímání z kříže. Varhany a křtitelnice s maltézským křížem jsou z 1. poloviny 18. století.
Jaroslav Valečka , Zdroj: Umělecké památky Čech, sv. 3, P/Š. Academia Praha 1980.
Text uložen dne: 19.10.2011