Hrady.cz mariánský sloup [historie]
tianDe Praha
•I když přesný datum vzniku sousoší není znám, dá se předpokládat, že mariánský sloup byl postaven po morové epidemii, která zdejší region zasáhla v letech 1713–1715. Po odeznění epidemie se morové sloupy stavěly proto, aby si věřící vyprosili ochranu před dalšími podobnými pohromami. Mariánský sloup – sousoší Panny Marie Bolestné stál původně uprostřed křižovatky tří silnic. V souvislosti s narůstající dopravou sousoší značně trpělo a bylo několikrát opravováno. Až dopravní nehoda v roce 1978, při které byla tato památka poškozena, rozhodla o jejím dalším osudu. Sousoší bylo rozebráno a z křižovatky v roce 1980 odstraněno. Tehdy zastupitelstvo obce rozhodlo o restauraci sousoší a jejím postavení na jiném místě. Sousoší však bylo pouze zbaveno památkové ochrany. Až v první polovině 90. let 20. století rozhodlo zastupitelstvo města o obnově této památky. Sochy světic a Panny Marie Bolestné byly restaurovány a od roku 2010 již opětovně sousoší stojí cca 20 metrů od původního místa. Bylo také dosaženo jeho nového prohlášení za kulturní památku.
Text uložen dne: 24.10.2010