Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

Pozořice [historie]
•První písemná zmínka o obci pochází z roku 1297. Pány z Kravař zde byla počátkem 15. století vystavěna tvrz, o které je písemná zpráva z roku 1417. Koncem 16. století přešly Pozořice do vlastnictví Liechtensteinů. Ti nechali tvrz koncem 17. století přestavět na zámek. Nikdy nesloužil jako obydlí panstva. Bylo zde umístěno správcovství lichtenštejnského velkostatku. V r. 1922 přešel do majetku státu a byl pronajat místní školní radě. V budově byly zřízeny školní třídy a byty učitelů a do roku 1968 zde byla také umístěna pošta. Zámek pak sloužil jako byty zaměstnanců Lesního úřadu, později Státních lesů. Od r. 1997 je v soukromých rukou. Slouží jako bytový dům, část jako restaurace a diskotéka. Pozořický zámek je dvoukřídlá patrová budova s mansardovou střechou. Rozsáhlou úpravou a přestavbou prošel koncem 20. stol. a počátkem 21. stol.
Pavel Vítek
Text uložen dne: 16.10.2010