Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

kamenný most [historie]
•Původně zde stával most dřevěný, který však často trpěl povodněmi. V roce 1867 byl nahrazen mostem klenutým, jehož stavba stála 4069 zlatých a 35 krejcarů (hradil ji okresní úřad Trhové Sviny, borovanská obec a zemský fond). Plány vypracoval zednický mistr Vojtěch Mička a původně měl být most ještě o dva oblouky bohatší. V sedmdesátých letech minulého století došlo k opravě a zakrytí kamenné struktury. Rekonstrukce v roce 2006 však této technické památce vrátila její původní vzhled. Před mostem stojí barokní socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1735 a nad ní se zdvihá památná lípa malolistá.
Jiří Cukr podle Daniel Kovář, K datování některých silničních staveb na Českobudějovicku, Výběr. Časopis pro historii a vlastivědu jižních Čech, roč. 43, č. 2, 2006, 103–104.
Text uložen dne: 11.8.2009

Notice: Undefined index: challenge in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 128