Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

kostel sv. Václava [popis]
•Železobetonová stavba umístěná v silně svažitém terénu, jehož využívá k postupné gradaci své hmoty. Orientována téměř přesně k severu, v ose hlavního (jižního) průčelí hranolová věž (44 m vysoká, 7 m vysoký zlacený kříž), přes celou šíři průčelí předsíň. Vnitřní prostor členěn výškově do tří lodí (nižší boční, výrazně vyšší hlavní), které však vzhledem k použité technologii stavby neoddělují mezilodní pilíře. Hlavní loď se zvyšuje směrem k presbytáři, pozoruhodné je její osvětlení příčnými okny mezi částmi stropu (boční okna vůbec nemá). Dominantním prvkem interiéru je presbytář s půlválcovým zakončením, prostoupeným vysokými obdélnými okny, z nichž tři prostřední vyplňuje vitraj s výjevem z Kristiánovy legendy o přemožení zlického knížete Radslava sv. Václavem a postavou blahoslaveného Podivena. Vnitřní zařízení zahrnuje kromě hlavního další čtyři boční oltáře, křížovou cestu, zpovědnice, lavice a varhanní prospekt, všechny řešené v konstruktivistickém stylu. Presbytář obíhá nižší ochoz, v jehož vrcholu je umístěna pohřební kaple, pod kterou se nachází nepřístupná krypta s ostatky ze zrušeného hřbitova.
Ivan Grisa, dle informací podávaných při dni otevřených dveří 7. 2. 2009
Text uložen dne: 7.2.2009