Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

kostel sv. Václava [historie]
•Vzhledem k růstu počtu obyvatel obce na tehdejší periferii Prahy přestával postačovat původní farní kostel sv. Mikuláše. Roku 1903 vznikl spolek pro stavbu nového chrámu, jehož snahou bylo především shromáždění potřebných prostředků. Vydařenými pozemkovými spekulacemi byl tento cíl dosažen v polovině 20. let, kdy byla vypsána soutěž na nový kostel. Při účasti několika desítek architektů byla nejvyšší (druhá) cena udělena návrhu architekta Josefa Gočára. V letech 1929–30 byl podle jeho upraveného projektu postaven (za 11 měsíců) železobetonový kostel na ploše opouštěného vršovického obecního hřbitova, která se poté stala novým náměstím (dnes Svatopluka Čecha). Kostel byl postaven a zařízen jednotně podle architektova návrhu. Na výzdobě se podíleli především Čeněk Vosmík (oltáře) a Josef Kaplický (vitraj v oknech presbytáře). Kostel získal varhany, zamýšlené původně do svatovítské katedrály. Po roce 1945 stavba začal trpět zanedbáváním údržby, které vyvrcholilo ztrátou funkce střešní krytiny v 80. letech 20. století, jež vedla k závažným poškozením interiéru a především varhan. Od počátku 90. let probíhá postupná rekonstrukce. Dne 28. září 2010 byla na bok věže umístěna socha sv. Václava v nadživotní velikosti, dílo Jana Roitha podle původního modelu Bedřicha Stefana.
Ivan Grisa, dle informací podávaných při dni otevřených dveří 7. 2. 2009
Text uložen dne: 7.2.2009