Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

nový židovský hřbitov [historie]
•Židovské osídlení v Náchodě je doloženo od 1. poloviny 15. století (existovalo patrně již od 1. pol. 14. stol.). Židovská obec se nejvíce rozrostla v 19. století. Roku 1941 byla zrušena nacisty, obnovena r. 1945 a existovala do konce 60. let 20. století jako nepočetný, tzv. synagogální sbor s modlitebnou v obytném domě. Starý hřbitov byl založen v polovině 16. století a v 17. stol. byl rozšířen. Zdevastován r. 1943 (dnes je na jeho místě park na rohu ulic Českých Bratří a Na Hamrech, zachovala se obřadní síň z r. 1661). Roku 1925 byl založen nový židovský hřbitov severně od nového komunálního hřbitova. Roku 1926 byla postavena funkcionalistická obřadní síň podle návrhu brněnského architekta A. Kurze. Byla zde postavena také vozovna a hrobnický dům. Hřbitov, rozkládající se na ploše 1 291 m2 byl zdemolován nacisty za 2. světové války, všechny předválečné náhrobky byly zničeny. Roku 1949 byl postaven proti vstupu pomník židovským obětem 2. světové války (z původní židovské komunity se po skončení války do Náchoda vrátilo jen 16 osob). Na hřbitově se pohřbívalo i po 2. světové válce, jen místo náhrobních kamenů se používaly plechové tabulky. Byly sem také převezeny náhrobky ze starého hřbitova (nejstarší ze 17. stol.), které byly objeveny při odklízení odpadů a suti (se starými náhrobky bylo nakládáno jako se stavebním materiálem; byly použity mj. na zpevnění koryta potoka nebo z nich byly postaveny schody). Obřadní síň byla roku 1990 prodána do soukromého vlastnictví a upravena na obytný dům, stejně tak i vozovna s hrobnickým domem. Hřbitov je v majetku Židovské obce v Praze a stále slouží svému původnímu účelu. Část pozemku (zřejmě patřící k obytným budovám) je využívána jako zahrada.
Milan Caha (zdroj: B. Rozkošná, P. Jakubec: Židovské památky Čech, Nakladatelství Era, 2004), E.H. (K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 4., Libri 2000; http://pamatky.kehilaprag.cz)
Text uložen dne: 22.12.2008

Notice: Undefined index: challenge in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 128