Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

Široké Třebčice [historie]

Zámek v Širokých Třebčicích

•Panské sídlo v Širokých (původně Rozlezlých) Třebčicích existovalo zřejmě již v 17. století, doklady o něm chybějí. Jistá je stavba barokního zámku na jižní straně nádvoří hospodářského dvora v letech 1710–22 za hraběte Franze Josefa von Schönkirchen a jeho ženy Charlotty. Stavba byla bez větších změn vzhledu opravena v letech 1905–06. Roku byl zámek 1945 zabaven, nejprve sloužil jako nápravné zařízení pro dívky, pak zemědělské učiliště. Posledním uživatelem byl státní statek, za něhož začal zámek bez patřičné údržby postupně chátrat. Svou roli sehrála neujasněná koncepce rozvoje zdejší oblasti, kdy byla v souvislosti s případnou těžbou uhlí zvažována i likvidace Třebčic. K tomu však nedošlo a v 70. letech začaly Třebčice ožívat, bohužel však s výjimkou zámku, který nadále nezadržitelně chátral. 27. 11. 1987 byla z objektu sňata památková ochrana a 25. 8. 1988 byl zámek demolován. Zachovaly se hospodářské budovy a značně poškozená úřední budova čp. 2., které byly roku 1992 navráceny synovi bývalého majitele p. Zdeňku Ornestovi.
Ivan Grisa, dle Musil - Plaček - Úlovec, Zaniklé hrady, zámky a tvrze...
Text uložen dne: 13.12.2008