Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

kostel sv. Vavřince [historie]

Kostel svatého Vavřince v Jezvém

•Městečko Jezvé vzniklo pravděpodobně přenesením trhových práv osady hradištských cisterciáků na levém břehu Ploučnice v dnešní České Lípě do nové lokality: napovídal tomu i německý název Neustadtl (Nové Městečko). Původní farní kostel doložen roku 1352, shoda s dnešní lokalitou je nejistá, ale pravděpodobná. Současný kostel vznikl nákladem majitelů panství, hrabat Kouniců, což dosvědčuje jejich masivní erb nad hlavním vstupním portálem. V letech 1746–56 jej postavili podle projektu Anselma Luragha. Jedná se o jednolodní kostel s odsazeným presbytářem elipticky zakončeným, orientovaným prakticky k severu. V ose jižního průčelí je vložena hranolová věž s cibulovou bání. Kostel zaujme velkými bočními okny, upravenými po požáru roku 1798 (do roku 1800). Původně byl obklopen hřbitovem, jehož zbytky se nacházejí kolem něj dodnes. Po roce 1945 postupně ztrácel svou funkci, dnes bez pravidelných bohoslužeb. Koncem 70. let 20. století opraveno hlavní průčelí a věž, celkově je stavba značně zchátralá. Protější barokní fara v současnosti prochází rekonstrukcí pro nového majitele.
Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1
Text uložen dne: 29.11.2008