Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

kostel sv. Bartoloměje [historie]
•Historie v jádře gotické stavby spadá do doby kolem poloviny 15. století. O stáří stavby vypovídají i odkryté záklenky hrotitých oken se zbytky kružeb. V této podobě přečkal kostel až do roku 1691, kdy podlehl ničivému požáru. V letech 1691 až 1692 byl kostel barokně upraven. K dalším stavebním pracem došlo v roce 1733, kdy byla k severní sakristii s oratoří v patře přistavěna kaple sv. Jana Nepomuckého. Na opačné straně presbytáře byla v roce 1777 přistavěna kaple sv. Valentina. Opětovně postihl požár kostel v roce 1792. Při následných opravách byla v 90. letech 18. století postavena i současná západní kostelní věž. Při kostele se nachází cenné sousoší Nejsvětější Trojice od A. Heinze z Oder z roku 1890. Při kostele se nachází i barokní fara z roku 1699, stojící na místě starší fary. Stavebně upravena do současné podoby byla v polovině 19. století, kdy získala dnešní klasicistní vzhled s šestiosým průčelím a valbovou střechou. Před farou stojí cenná socha sv. Floriána z roku 1751 postavená nákladem komtesy Marie Barbary Lichnovské rozené Wardenbergové.
Jan P. Štěpánek s využitím K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2004
Text uložen dne: 3.11.2008

Notice: Undefined index: challenge in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 128