Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

kostel Nanebevzetí Panny Marie [historie]
•Rok založení kostela není znám, lze však spekulovat, že se tak stalo v souvislosti s darováním vsi Modřany Soběslavem II. Vyšehradské kapitule v roce 1178. První nepřímá zmínka o kostele je z roku 1329, kdy je na listině Pražské kapituly podepsán Vojtěch, plebán v Modřanech. Přímá zmínka pochází z roku 1380, kdy byla v kostele vizitace arcijáhna říčanského. Kostel v Modřanech se dále nachází v seznamu farních kostelů říčanského arciděkanství z roku 1384. V roce 1420 vyplenili a vypálili kostel spolu se vsí husité, kteří táhli na zbraslavský klášter. Další zmínka o modřanské farnosti je až z roku 1525. Po Bílé hoře byl zpustošený kostel částečně opraven, zůstal však bez faráře. V roce 1622 připadlo podací právo zbraslavskému klášteru a modřanská fara zanikla. Klášter kostel opravil, nicméně již v roce 1631 byly Modřany vypleněny Sasy. V roce 1639 si v modřanském kostele zřídili skladiště zbraní a střeliva Švédové generála Banera. Roku 1648 zbraslavský klášter nechal kostel opravit do nynější podoby. Byl prodloužen východním i západním směrem a z původní stavby zůstaly jen jižní a severní stěny. Roku 1754 byl kostel za opata zbraslavského kláštera Adama Aysla nově zřízen a byla obnovena nedaleká zvonice. 13. září 1855 se modřanský kostel stal opět farním. V roce 1883 byl před kostelem postaven kamenný kříž, který zde stojí dodnes. V letech 1947 až 1949 byla v kostele postavena nová kruchta s novými varhanami.
Milan Caha (Zdroj: www stránky farnosti Modřany)
Text uložen dne: 22.10.2008