Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

synagoga [historie]
•Židovské osídlení ve Všeradicích je doloženo od prvé poloviny 18. století. Nejpočetnější bylo na přelomu 18. a 19. století. Tehdy v obci žilo cca 30 rodin. Ve 20. letech 20. století tu už bylo jen 10 Židů. Dřevěná synagoga, pravděpodobně druhá v pořadí, byla na místě dnešní synagogy postavena na počátku 19. století, v období největšího rozmachu židovského osídlení. Dnešní zděná budova byla postavena v klasicistním slohu v roce 1829. Židovským bohoslužbám sloužila do 20. let 20. století. Budovu koupila v roce 1938 Československá církev husitská, která si ji upravila pro své účely. Jako evangelická modlitebna slouží dodnes.
Milan Caha (Zdroj: B.Rozkošná, P. Jakubec, Židovské památky Čech, Nakladatelství Era, 2004)
Text uložen dne: 21.10.2008