Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

kostel sv. Markéty [historie]

Kostel sv. Markéty - Podlažice

•V místech bývalého klášterního kostela byl postaven barokní kostel sv. Markéty. S jeho stavbou bylo započato r. 1696 a vysvěcen byl r. 1721. Jedná se o trojlodní stavbu, se dvěma věžemi v průčelí. Původně zde stál benediktinský klášter, který byl založen někdy kolem roku 1150, dokončen byl r. 1159. Klášter byl jeden z nejchudších benediktinských klášterů v Čechách. Mniši přepisovali různé knihy, z nichž nejznámnější a také jedna z mála dochovaných je Codex Gigas – největší rukopisná kniha světa. V roce 1421 byl klášter dobyt a vypálen husity. Panství s troskami kláštera střídalo různé majitele. Až se v polovině 17. století stalo majetkem královéhradeckého biskupství. Třetí biskup královéhradecký Jan Fr. Milčín, svobodný pán z Talmberka, chtěl na troskách bývalého kláštera vystavět klášter nový. Pro nedostatek finačních prostředků se jeho myšlenka neuskutečnila. Jedinou stavbou, která z celého projektu byla realizována, je právě barokní kostel sv. Markéty.
Jana Šindelářová
Text uložen dne: 9.9.2008