Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

synagoga [popis]
•Synagoga má obdélníkový tvar na východě ukončeným oblou kamennou podezdívkou. Hlavní sál pro 118 mužů měl rozměr 7,5 na 13 metrů. V interiéru jsou vyznačeny různé etapy přestavby budovy. Ženskou galerii pro 80 žen nese šestice žulových sloupů. Na ženské galerii se dochovala výmalba ze dvou etap vývoje stavby – nejstarší „květinová“ výmalba a pozdější pseudogotické malby. Do mužské části se vcházelo podélnou chodbou z ulice, na ženskou galerii byl zvláštní vchod a schodiště. V mužské části je expozice historie Židů v Polné, na ženské galerii expozice Příběh Leopolda Hilsnera.
Milan Caha (zdroj: Jaroslav Klenovský: Židovské město v Polné. LINDA, Polná 2000)
Text uložen dne: 6.7.2008