Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

kostel sv. Anny [historie]

Kostel sv. Anny v Krupce

•Byl postaven jako hřbitovní roku 1516 nad jižním okrajem hornického města. Před rokem 1618 renesančně upravován. V letech 1577 – 1628 evangelický, tehdy vzniklo nejstarší dochované zpodobnění Martina Luthera v českých zemích. Roku 1615 byla do ohradní zdi hřbitova vložena renesanční brána. Velké opravy v letech 1851 – 54, ve 30. a 70. letech 20. století. Počátkem 90. let 20. století několik let volně přístupný, díky čemuž přišel o většinu vnitřního vybavení. Dnes zabezpečen a příležitostně zpřístupněn. Na hřbitově pochovány oběti morů, obou světových válek i významní občané města.
Ivan Grisa, dle Karel Kuča, Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, 3. díl a internetových stránek města Krupka
Text uložen dne: 27.5.2008

Notice: Undefined index: challenge in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 128