Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

kostel sv. Jakuba [turistické]

Kostel sv. Jakuba v Jindřichovicích pod Smrkem

•Kostel sv. Jakuba byl středem původní zástavby Jindřichovic, které byly roku 1381 uváděny jako Heynrichsdorf ym gebirge gelegen. Relikt stavby je datován přibližně do poloviny 13. století. Patrocinium bylo nepochybně přisouzeno sv. Jakubovi, zvanému Větší (Starší), který byl synem Zebedea a bratrem evangelisty Jana. Původně rybář z Galileje se nakonec stal apoštolem a jedním z nejbližších v okolí Ježíšově. Herodes Agrippa jej dal v Jeruzalémě v roce 44 popravit. V 7. století vznikl ve španělské Compostele kult uctívání světce. Jako příčina zničení stavby je uváděno zboření husitskými vojsky při jejich návratu od Baltského moře ze „Spanilé jízdy“, kterou vedl Jan Čapek ze Sán. Dispozice lodě je uváděna jako obdélná s apsidou. Z kostela se zachovalo pouze torzo zdiva presbytáře, relikty lodi a relikty dvou postranních oltářů. Svislé zdivo je z lomového kamene, v částech u okenních otvorů použili stavitelé cihly. Koruna zdiva je z pískovce, žuly, křemene a svoru. Okenní otvory byly zaklenuty lomeným obloukem. O zastřešení se nám nedochovaly žádné konkrétní údaje. Vedle kostela stávala údajně ještě dřevěná zvonice. Stavba je zřejmě nejpodstatnější připomínkou nejstarší historie obce Jindřichovice pod Smrkem.
(čerpáno z info-panelu Phare)
Text uložen dne: 26.6.2003