Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

Rychvald [popis]

Popis rychvaldského zámku

•Zámek tvoří uzavřený čtyřkřídlý objekt. Hlavní patrové zámecké budovy tvoří půdorys písmene "U" a čtvrtá strana je uzavřena přízemními stájemi. Zámek má nádvorní arkádovou chodbu v přízemí a vstupní renesanční portál se dvěma polosloupy podpírajícími kamennou římsu donedávna ještě s erbem Barských z Barště a Cikánů ze Sloupska. Nad ním byl později umístěn malý erb Lariš-Mönnichů. Všechny tři erby jsou dnes nenávratně zničené. Fasády byly zdobeny psaníčkovým sgrafitem, z něhož se dochovaly jen malé fragmenty. V některých místnostech v přízemí hlavního východního křídla se dochovaly renesanční valené klenby s ozdobnými žebry či výsečemi. Některé interiéry byly zdobeny polychromiemi a sgrafity. V severovýchodním nároží se v přízemí zámku zachovala drobná domácí kaple. Zbytky jejího vybavení v podobě torza oltáře a lavic můžeme vidět dodnes. Zámeckým pánům sloužila východní část severního křídla a celé křídlo východní. Zbylé části zámku sloužily hospodářským a správním účelům.
Jan P. Štěpánek podle K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2000 a M. Makowski: Šlechtická sídla na Těšínském Slezsku, Regio 2005
Text uložen dne: 11.12.2007

Notice: Undefined index: challenge in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 128