Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

kostel sv. Jiljí [historie]
•Západní věž a severní stěna lodi zřejmě z 80. let 12. století. Kolem roku 1400 kostel podstatně rozšířen jižním a východním směrem. Presbyterium dostalo síťovou/hvězdovou klenbu shodnou s klenbou v kostele sv. Víta v Českém Krumlově (kde byla roku 1407 sepsána smlouva o výstavbě klenby právě podle milevského vzoru!). Loď byla zamýšlena jako dvoulodí (což byl stavební typ v jižních Čechách velmi oblíbený – např. v kostele sv. Jljí v Třeboni), avšak došlo pouze k vložení konzol a čelních oblouků do obvodového zdiva, ale klenba již nebyla do husitských válek dohotovena. Vzácnou památkou jsou gotické krovy lodi a presbyteria, datované dendrochronologicky do let 1445/1446. Kostel byl pak vymalován renesančně (1573) a dílčím způsobem upraven barokně a regotizován (1883 – tehdy zejména pořízeny pískovcové kopie původních žulových bohatě tvarovaných kružeb). V 80. letech 20. století byl interiér těžce poškozen úpravou na smuteční síň. (UPČ 2, s. 388–389) V roce 2008 byl opraven krov presbyteria.
Jan Sommer
Text uložen dne: 24.8.2007