Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova [historie]
•Dne 29. června byl posvěcen základní kámen, který je položen uprostřed pod věží. Již 2. prosince 1905 byla docílena rovnost zdiva. Přes zimu od 20. prosince 1905 do 19. dubna 1906 se pro tuhou zimu nepracovalo. Hrubá stavba byla ukončena 13. června 1906 a začalo se s omítkami. Dne 21. července byl na hlavní věži vztyčen kříž. Kostel byl posvěcen v neděli 21. října 1906 za účasti samotného knížete arcibiskupa olomouckého Dr. Františka Sal. Bauera a papežského komořího Dr. Antonína Cyrila Stojana. Náklady na výstavbu kostela se vyšplhaly na 173 377 korun a 35 haléřů. Výzdobu kostela provedli podle návrhu arch. Jaroslava Majora z Prahy akademičtí malíři Jiří Jelínek a Antonín Bašný. Druhá etapa výmalby byla provedena v roce 1967, kdy přibyly figury sv. Cyrila a Metoděje, sv. Kosmy a Damiána, sv. Jana Nepomuckého, sv. Jana Sarkandera, sv. Vojtěcha a sv. Prokopa.
Jan P. Štěpánek dle info na místě
Text uložen dne: 6.7.2007