Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

kostel Všech svatých [historie]
•Katolický kostel Všech svatých ve Slivenci je raně gotická stavba pocházející z druhé pol. 13. stol. a představuje tamější nejvýznamnější historickou památku. Vznik kostela je spjat s řádem křížovníků, kteří získali obec darem roku 1253 a v jejichž správě byla držena přes dlouhých 600 let. Zásadnějších stavebních úprav se kostel dočkal roku 1693, kdy byla barokně přestavěna předsíň, a r. 1889, kdy byly provedeny úpravy podle plánu architekta Antonína Barvitia. Loď kostela byla asi dostavěna až později k již dříve existující kapli, z níž je nyní kněžiště. Tři stará úzká gotická okna v presbyteriu byla zasklena původními vitrážemi ze 14. století, ty byly při obnově v r. 1889 nahrazeny kopiemi a originály jsou dnes uloženy v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Výrazný žebrově klenutý strop kostela pochází také z jeho obnovy r. 1889. Nynější hlavní dřevěný novogotický oltář zhotovil r. 1901 Petr Bušek ze Sychrova, cennou památku v kostele představují také varhany z r. 1886 vyrobené J. Schiffnerem. Koncem 18. stol. byla do středověké zdi kolem kostela přistavěna pozdně barokní čtyřboká kostnice. Zajímavý nález byl učiněn při opravě střechy věže v roce 1999 - v báni věže byly objeveny uschované listiny z r. 1865 a 1910, seznamy členů řádu křížovníků, několik starých mincí a první vydání Humoristických listů. Listiny starší pojednávají o události, která přivolala nutnost opravy báně kostelní věže, totiž o prudké větrné smršti, jež v létě 1865 poničila mnoho okolního majetku včetně střechy kostela. Novější listiny pak popisují situaci podobnou, kdy opět vichrem poškozená střecha musela být opravena a několik dalších událostí toho roku.
Stanislav Drda
Text uložen dne: 24.1.2007