Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

Skočice [historie]
•Prvním známým držitele Skočic byl Bořislav ze Skočic, poprvé zmiňovaný již k roku 1250. Snad již ve 13. stol, zde stávala první tvrz, o které se však nic neví. Již v té době byly Skočice rozděleny na dvě části, kdy druhá část patřila kladrubskému klášteru. Později se na šlechtickém statku usadil rod Drslaviců, kteří zde postavili počátkem 14 stol. tvrz, jež je někdy označována jako starší sídlo. Druhá část byla od poloviny 14. stol. v majetku klatovských měšťanů. Začátkem 15. stol. získal statek Zdebora z Příchovic. V držení jeho rodu zůstal statek až do poloviny 17. stol. Předpokládá se, že pravě za tohoto rodu byla Skočická tvrz opuštěna a majitelé statku si postavili východně od staré tvrze nové sídlo. Zatímco mladší sídlo beze stopy zaniklo, o starším sídle se dochovaly jak podrobnější zprávy o jeho vzhledu z let 1753 a 1793, tak se do dnešní doby zachovalo jádro tvrziště obklopené zbytky valů.
L.P. (Kolektiv autorů, Encyklopedie českých tvrzí, III., Argo, 2005)
Text uložen dne: 25.11.2006