Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

vodní trkač Obří důl [historie]

Vodní trkač v Obřím dole.

•V roce 1912 však nechal hrabě Rudolf Czernin-Morzina vybudovat pro vrchol Sněžky vodárnu a vodovod. Voda z Rudného potoka byla jímána pomocí drenáží do tří nádrží a odtud z výšky 150 metrů pouštěna 50 mm potrubím do Peltonovy turbíny. S tou bylo spojeno vertikální pístové čerpadlo, které hnalo vodu 40 mm trubkami do 3000 litrové nádrže v podkroví České boudy. Tímto způsobem se dařilo dopravit na Sněžku 2-4 tisíce litrů vody denně. Efektivita Trkače dosahovala 30% jímané vody.. Ostatní voda přitékající z Rudné rokle byla spotřebována na pohod čerpadla. Pro případ nedostatku vody tu byl ještě instalován dieselový motor s výkonem 6,5 koně s ležatou diferenční pumpou poháněnou řemenicí. Ten se bohužel nezachoval. Díky nedbalé údržbě po roce 1950, se zařízení nepodařilo udržet ve funkčním stavu, zejména z důvodu zchátrání 700 metrů dlouhého potrubí vedoucího na Sněžku. Zařízení i tak zůstává významnou technickou památkou, neboť v roce 1912 byla výtlačná výška 392 metrů nejvyšší v celé Evropě.
Radovan Smokoň
Text uložen dne: 14.11.2006