Hrady.cz - textové informace Hrady.cz
Notice: Undefined variable: hid in /var/www/hrady/https/wnd_show_text.php on line 43

Střítež [historie]

Historie střítežského panství

•Ves byla s největší pravděpodobností alodním statkem. Feudální majitelé panství se často střídali. Byli to povětšinou příslušníci nižší šlechty a různého původu. Kolem poloviny 15. století ji držel Ješek z Bukova. Poté se zde vystřídali Střítežští ze Stříteže, Hynalové z Kornic a v letech v letech 1570 – 1594 se zde uvádí Jan Jeřábek z Mořkova jehož manželkou byla Marta Hynalovna z Kornic Jan Jeřábek se psal podle svého majetku v Mořkově na Novojičínsku. Špatné povahové vlastnosti manželů Jeřábkových zapříčinily mnohé škody, které učinili, včetně škod páchaných na majetku samotné těšínské kněžny. Nakonec na základě rozsudku těšínského zemského soudu prodali Střítež roku 1594 Danielu Zeměckému ze Zemětic a oba se z knížectví vystěhovali. V letech 1594 – 1598 je tedy Střítež v držení Daniela Zeměckého ze Zemětic, příslušníka starého rodu pocházejícího ze Zemětic, rodu žijícího doposud.V roce 1602 je tu uváděna Hedvika Kreutnerová z Rosenbachu a roku 1616 Petr Mitrovský z Nemyšle. V období let 1662 – 1732 drží Střítež šlechtic Gottfried z Logova a Altendorfu a po něm pak do své smrti roku 1792 Karel Gottfried z Logova a Altendorfu. Ten byl také posledním majitelem z řad drobné zemanské šlechty. Roku 1792 koupila statek těšínská komora. V roce 1825 získal statek arcivévoda Karel Habsburský a po jeho smrti syn Albrecht. Posledním majitelem byl kníže Bedřich Habsburský, jemuž byly statky po 1. světové válce zabaveny československým státem.
Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku (J. Tichánek a kolektiv, 2006), Jan P. Štěpánek
Text uložen dne: 9.7.2006