Morávka

vodní dílo Morávka, přehrada Morávka, údolní nádrž Morávka
Údolní vodní nádrž na řece Morávce v Beskydech. Vystavěna v l. 1961-67. Slouží jako zásobárna pitné vody (přísné hygienické pásmo) a regulátor povodňových průtoků. V r. 1996 poškozena povodní a v l. 1997-2000 generální oprava pláště hráze.
Pohled z hráze na plochu přehrady
© Jan P. Štěpánek 05/2006
Vklíněna mezi velikány Moravskoslezských Beskyd, horu Travný (1203 m) a Slavíč (1055 m), nachází se na 18,82 ř. kilometru řeky Morávky významný vodní zdroj Moravskoslezského kraje – vodní nádrž Morávka. Ta zasahuje částečně i do údolí potoka Slavíče. Dnes již přehrada takřka splynula s malebnou okolní horskou krajinou. Na počátku 60. let 20. století však vtrhla do tohoto horského údolí na horním toku řeky Morávky poněkud násilně. Se vzrůstajícím průmyslem na Ostravsku a Karvinsku vzrostl i počet obyvatel kraje. Bylo proto třeba zajistit narůstající požadavky na pitnou vodu. Se stavbou údolní nádrže se započalo roku 1961 a mnoho z místních starousedlíků neslo stavbu přehrady nelibě. Od roku 1967 funguje nepřetržitý provoz přehrady a dnes by si již takřka nikdo neuměl tento kout Beskyd bez tohoto technického díla představit. K přehradě je nesnadnější přístup pro motoristy i cyklisty z Frýdku-Místku. Z Frýdku je třeba vyjet směrem na východ k obci Dobrá a za ní se dát na jih, již podél toku řeky Morávky k Nošovicím. Mineme světoznámý pivovar Radegast, projedeme přes Vyšní Lhoty, Raškovice (kde můžeme cestou vidět objekt bývalého zámku) a Pražmo až dojedeme do samotné vesnice Morávka. Přehrada se nachází až za obcí. Jelikož přehrada slouží jako zdroj pitné vody je v jejím okolí vyhlášeno nejpřísnější hygienické pásmo a přímo k vodě je zcela zakázáno se vydávat. Kolem pravého břehu přehrady vede asfaltová silnice s pravidelnou autobusovou linkou, která spojuje „civilizaci“ s horskými samotami a turistickými cíli v Zadních horách. Samotná hráz přehrady, která by mohla být atraktivním turistickým cílem je bohužel, na rozdíl od přehrady Šance na Ostravici, nepřístupná. Pouze jednou v roce v tzv. Den vody se otevírá hráz i interiér hráze přehrady návštěvníkům. I kdyby jste zrovna na Morávce v Den vody nebyli, jistě nebudete litovat. Krásná…  číst dále

Účel vodního díla Morávka

Vodní dílo Morávka je součástí víceúčelové vodohospodářské soustavy v rámci povodí řeky Odry. Přehrada plní prioritně vodárenskou funkci a to jako zdroj pitné vody pro města Frýdek-Místek, Havířov a Český Těšín. Z nádrže je potrubím voda odebírána na úpravnu ve vodu pitnou do úpravny ve Vyšních Lhotách. V zásobování pitnou vodou Moravskoslezský kraj spolupracuje Morávka s podobnými vodními díly Šance na řece Ostravici a Kružberk na řece Moravici. Nádrž Morávka však ještě zajišťuje i minimální průtoky na řece Morávce pod hrází a ve spolupráci s ostatními přehradami kompenzuje minimální průtoky na řece Ostravici. Přehrada také plní ochrannou funkci před možnými povodněmi. Přehrada Morávka také spolupracuje s jezem ve Vyšních Lhotách (Raškovicích) na řece Morávce odkud je přivaděčem vedena voda do Vojkovic, kde se tato voda vlévá do řeky Lučiny a tak zásobuje vodou i Žermanickou přehradu. Na dvou vodních nádržích je také…  číst dále

Jan P. Štěpánek podle informací v místě, webu a turistických průvodců, 26.1. 2007

Další texty historie