Malebná přehradní nádrž na Labi s novogotickou hrází z let 1903-1919 s malou vodní elektrárnou. Od r. 2010 národní kulturní památka.
přehrada Les království
Oblouková hráz přehrady dlouhá 218 m, široká v základu 37 m a v koruně 7 m je postavena z místního pískovce, návodní líc je vyzděn řádkovým a vzdušní líc kyklopským zdivem. Hráz doplňují dva obtokové tunely, na levém břehu o průměru 5,4 m a délce 276 m, na pravém břehu o průměru 6 m a délce 263 m. Maximální zádržný objem nádrže je přes 9 mil. kubíků, při kterém by byla zatopena plocha o rozloze 90 hektarů. Obvyklé hodnoty se však pohybují mezi cca 2 mil. v zimním a 2,5 mil v letním období.
historie

Když roku 1897 zpustošila celý horní tok Labe ničivá povodeň, bylo rozhodnuto pro zadržení přívalových vod postavit dvě říční přehrady. Jedna byla postavena mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem, druhá nad Dvorem Králové. Projekční práce na přehradě zvané dnes Les Království či Tešnovská (nebo Těšnovská) přehrada byly zahájeny roku 1903, samotná stavba pak roku 1910. Vinou zdržení způsobeného světovou válkou byla přehrada uvedena do provozu až roku 1920, poprvé však svůj účel ještě nehotová přehrada splnila již roku 1917, kdy se při velké vodě naplnila až do úrovně bezpečnostních přelivů. Roku 1923 byla uvedena do provozu vodní elektrárna o výkonu 2x600 kW. Od února 2010 je novogotická stavba přehradní hráze národní kulturní památkou.

Královéhradecký kraj,  Trutnov  (TU), Bílá Třemešná