Vodní dílo Fláje bylo postaveno v krušnohorském údolí na místě vsi známé ze 14. století. Vzniklo v letech 1950 až 1963, zatímco obec tímto zanikla. Betonová hráz má délku 459 m, výšku 49,46 m. Přehrada má rozlohu 1,53 km2 a stojí v nadmořské výšce 739 m.
© Prudký Martin, 9/2010
Přehrada Fláje je dobře přístupná po silnici z Litvínova do Českého Jiřetína nebo z Moldavy, kde je také silniční přechod do SRN. Železniční spojení se světem nemá. Přístupná je pouze hráz.
Prudký Martin , 11.11. 2010
popis

Vodní nádrž Fláje leží na Flájském potoce, nedaleko hraniční vsi Český Jiřetín. Protože je z našeho pohledu za hřebeny Krušných hor, přehradní hráz zadržuje vodu tekoucí údolím do Německa. Betonová hráz má délku 459 m, nadmořskou výšku 739 m, je vysoká 49,46 m a její koruna je široká 6 m. Vodní plocha přehrady má rozlohu 1,53 km2.

Prudký Martin podle Povodí Ohře a.s., 11.11. 2010

historie

Ves Fláje je poprvé zmíněna roku 1346 jako farní, náležející freiberskému vikariátu a spolu s ním míšeňské diecézi. Zakladatel Flájí sice není znám ale snad jím byl někdo z pánů z Rýzmburka, kteří je roku 1398 prodali Míšeňským. Za vlády Jiřího z Poděbrad se dostala celá oblast vč. Mostu zpět do vlastnictví české koruny. Poté se zde vystřídalo několik majitelů a roku 1523 je získali Lobkovicové. Ti Fláje vlastnili až do roku 1651, kdy přešly do vlastnictví Valdštejnů. Od poloviny 16. století se zdejší obyvatelé, pravděpodobně pod saským vlivem, hlásili k protestantismu. Měli zde i svou modlitebnu. Teprve za protireformačního působení mosteckých kapucínů, mezi lety 1667–70, byl rozšířen katolický kostel, vystavěna fara a obnovena škola. Po celou dobu existence byly Fláje malou vsí, např. roku 1583 zde žilo 9 usedlých mimo rodinných příslušníků. V 18. století zde hospodařilo 34 rodin, 2 mlynáři, 2 krejčí, řezník, forman a o pasení…  číst dále

Další texty historie
Ústecký kraj,  Most  (MO), Fláje