Vodárenská věž z roku 1542 nazývaná jako věž vodná uváděná po roce 1602 prostě jako věž. Za Valdštejna byla znovu vystavěna. Ve 20. stol. užívána jako transformátor, od r. 1993 ve vlastnictví výtvarníka Petra Hebera jako Galerie Na Hrázi.
V samotném Jičíně na břehu rybníka Kníže můžete spatřit vodárenskou věž z roku 1542, která napájela vodou kašny na náměstí. Později sloužila jako trafostanice. Dnes je v soukromém vlastnictví výtvarníka Petra Hebera a slouží jako Galerie Na Hrázi s vinárnou. Bezprostřední okolí je zajímavě upraveno. U vchodu do věže jsou k vidění objekty jejího majitele Petra Hebera.
25.3. 2007
popis

Stylová galerie "Věž Jičín" představuje nový koncept romantického spojení umění a pobytu v renesanční stavbě jičínské "vodní věže". Na pěti podlažích se zde nacházejí ložnice, koupelna, salonek, vstupní hala a sklepní šenk. Všechny místnosti byly rekonstruovány a vybaveny na základě návrhů odborníků na dobovou architekturu a interiéry. Ve věži jsou vystavena díla českého výtvarníka Petra Hebera a soubor ilustrací francouzského grafika Tomiho Ungerera.

Vež Jičín , 17.4. 2017

Historie

První písemná zmínka o jedné z nejstarších staveb v Jičíně, v historických pramenech zvané prostě "Věž", se nachází v listině Mikuláše staršího Trčky z Lípy vydané 6. července 1502. Byla vystavěna na hrázi rybníka Kníže, nad tokem řeky Cidliny, která ji napájela vodou. Roku 1543 byla původně dřevěná stavba přestavěna do současné renesanční podoby. Na stavbu věže zapůjčila knížecí komora 500 zl. a materiál v hodnotě 148 zl. 40 kr. Čtvercová stavba sestává z kamenných kvádrů o pěti odděleních se stanovou střechou původně krytou šindelem a následně břidlicí. Na východní straně jsou sluneční hodiny. Uvnitř v přízemí byl čerpací tlakostroj poháněný vodním kolem, jímž se čerpala voda a tlačila železnými rourami do nejvyššího patra do měděné nádrže. Odtud se pak vedla do města do kašen a do zámku borovými rourami spojovanými železnými zděřemi. Velká oprava věže proběhla roku 1649. V roce 1845 pražský…  číst dále

Legenda o smilném Janovi

Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Jičín-Staré Město