Tvrz byla postavena pravděpodobně začátkem 14. stol. Dluhomilem z Velhartic. Poté ji získal Půta Švihovský z Rýzmberka a od r. 1544 byla tvrz opuštěná. Do dnešní doby se zachovaly zbytky zdiva čtyřbokého paláce s kruhovou baštou.
Tvrz Zavlekov
Čtyřboká stavba s nárožní kruhovou baštou
2003 ©Luděk Pitter
Pojedete-li z Klatov do Horažďovic zastavte se v obci Zavlekov. Na začátku obce ve směru od Klatov uvidíte po levé straně na skále zbytky tvrze ze 14. století. V obci Zavlekov si můžete dále prohlédnout špýchar (technickou památku), který byl postaven ze zbytků nové tvrze. Nová tvrz byla postavena ve druhé polovině 16. století uprostřed vsi a zachoval se z ní pouze pozdně gotický portál. Dále v obci naleznete barokní kostel Nejsvětější Trojice, před kostelem pozdně gotickou kamennou křtitelnici a na severním okraji obce boží muka a čtyři památné lípy, staré 250 let. V blízkosti obce je rekreační rybník Valcha.
Plánicko – informační materiál, 18.7. 2003
historie

První zmínka o tvrzi na skále nad obcí je z roku 1334, kdy byla v držení Dluhomila z Velhartic, který ji také postavil. Okolo roku 1480 byla tvrz v držení Půty Švihovského z Rýzmberka a od roku 1544 byla tvrz opuštěná. Okolo roku 1856 byla tvrz upravena na romantickou zříceninu hrabětem Taafem, držitelem panství. Zachovány zbytky zdiva čtyřbokého paláce s kruhovou baštou.

Další texty historie

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek