Výrazný pahorek jádra kapkovitého tvaru vystupující z vysoké říční terasy nad řeku Ostravici v poloze Landek u Vratimova. Snad sídlo pánů z Vratimova uváděných v období 14. a počátku 15. století.
Vratimovská tvrz zvaná lidově Landek se nachází v místech západního cípu ukončení táhlého pole, rozprostírajícího se od bývalé výdušné jámy dolu Paskov mezi Řepištěm a Vratimovem směrem k Vratimovu. Na západě a severu je pole ohraničeno srázem říční terasy řeky Ostravice a na východě údolím bezejmenného potoka. Lokalita, ze které se do dnešních dnů dochoval výrazný homolovitý pahorek vybíhající z hrany vysoké říční terasy Ostravice k západu, je během celého roku volně přístupná a stojí za návštěvu.
popis

Lokalita vratimovské tvrze v poloze Landek se skládá z malé plošiny jazykovitého výběžku, která kolmo k západu vystupuje z hrany říční terasy široké nivy řeky Ostravice. Tato plocha vystupuje s délkou kolem 15 m a šířkou 6 – 8 m. Na tuto plochu navazuje šíjový příkop, z nějž k centrálnímu platu pokračuje extrémně úzký a ostrý hřeben délky asi 13 m s šířkou maximálně 0,5 m. Tento hřeben následně přechází do centrální protáhlé trojúhelné plochy jádra, která je nad strmými svahy k řece půlkruhově zakončena. Jádro má délku cca 13 m a šířku od 1 m ve vyústění hřebene do 5 m v centrální části. V nejostrožnějším místě jádra, na západě nad řekou, je zahloubené místo kruhového či čtvercového tvaru, snad pozůstatek základu centrální stavby tvrze. Centrální plato je výškově lehce převýšeno nad plochu předhradí a říční terasy. Kromě přístupové strany, odkud je tvrz chráněná úzkým přístupovým krčkem a příkopem, tvoří…  číst dále

Jan P. Štěpánek podle J. Tichánek a kolektiv: Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku, Alpress, Frýdek-Místek 2006, 22.2. 2009

historie

Lokalita DSO v poloze Landek snad mohla být místem původní středověké tvrze drobných manů těšínského knížete, kteří v období 14. a 15. století užívali predikát „z Vratimova“. Členy České archeologické společnosti bylo na lokalitě nalezeno několik zajímavých nálezů: olověné kulky a atypické ostruhy. Celá lokalita obsahuje jen velmi malou kulturní vrstvu. Celá je smyta takřka na samotné hlinitopísčité podloží. Přítomnost možného druhého DSO v nedaleké poloze Zaryje přesné určení původní středověké tvrze ve Vratičově poněkud ztěžuje.

, z připravované knihy Šlechtická sídla na Frýdeckomístecku
© Jan P. Štěpánek 05/2005
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM), Baška