Vodní tvrz založena před r.1288 Weikhhartem z Polomi. Počátek 15. stol. přestavěna Donáty na čtvercovou got. tvrz (hrad). Po r. 1573 přestavěna renesančně Pražmy v zámek. Od poč. 17. stol. slouží jen jako správní a hospodářská budova. Dnes zřícenina.
Pohled od západu na průčelí tvrze.
Dobře zachovalá zřícenina renesanční vodní tvrze. Areál byl v době focení (r. 2002)vysekán, o rok později opět zarůstá nálety a keři. V obodbí vegetačního klidu je vidět z hlavní silnice Ostrava - Opava. Na hlavní cestě Ostrava - Opava odbočit na začátku obce Velká Polom vlevo na velké parkoviště. Pod ním se tvrz nalézá.
17.12. 2003
turistické

Jen pár desítek metrů po svahu dolů od hlavní silnice z Ostravy do Opavy, lze v obci Velká Polom nalézt architektonicko-historický skvost – bývalou vodní tvrze Velká Polom, někdy také nazývanou Milotičky. Doba největší slávy tvrze je již dávno pryč. Z bývalé gotické tvrze, která byla postavena patrně již koncem 13. století a v roce 1573 dokonce přestavěna v renesančním slohu tak, že začala být nazývána zámkem, se do současnoti zachovalo jen velmi smutné torzo. Ve 2. polovině 20. století tvrz za vydatné pomoci Státního statku zchátrala a změnila se jen v čnící holé obvodové zdivo. Dnes by již nikdo neřekl, že tvrz byla do 50. let 20. století zastřešená a obyvatelná. Ještě během 70. a 80. let 20. století byly organizovány dobrovolné akce, které měly za úkol budovu alespoň vyčištit od náletové vegetace, a připravit jí na zahájení větších oprav. Smutnou tečkou ale za touto snahou bylo zřícení vnější východní fasády tvrze do bývalého…  číst dále

historie

Příklad slezské renesanční vodní tvrze. Uvádí se mezi léty 1466–1530. Do dnešní podoby byla přestavěna r. 1573. Kolem roku 1800 přeměněna na sýpku. Tvrz byla obývána až do II. sv. války.

KSSPPOP - Hrady, hradní zříceniny a tvrze Severomoravského kraje, 17.12. 2003

Další texty historie
otvíračka

Vstup do okolí i areálu tvrze je volný a na vlastní nebezpečí. Uvnitř tvrze se nachází mnoho polorozpadlých a zatopených sklepení,při prohlídce dávejte pozor kam šlapete.(W.J)

17.12. 2003

půdorys tvrze
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Moravskoslezský kraj,  Ostrava-město  (OV), Velká Polom