V r. 1257 je zmíněn Hons z Vícemilic. Zde se pravděpodobně narodil neznámější člen tohoto rodu táborský hejtman Jan Hvězda z Vícemilic. V r. 1464 se udává tvrz a část vsi v majetku Jana Lebky ze Zájezdce. Před r. 1478 získává Lebkovu část Michek z Libice, který ves v r. 1478 prodává a tvrz zaniká.
Pohled na tvrziště
Patrný vejčitý pahorek ležící mezi domem čp. 11, tenisovým kurtem a rybníkem na severu. Při stavbě obou objektů bylo tvrziště poškozeno. Na východě se dochovala kontreskarpa příkopu.
Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, 28.3. 2012
historie

V roce 1257 byl poprvé použit přídomek z Vícemilic (dřívější název Licoměřic), kde je zmiňován jako majitel Hons z Vícemilic. Od počátku 14. století zde trvale sídlí vladykové z Vícemilic. V letech 1375–1385 byla ves rozdělena mezi dva bratry Tomeše a Mikuláše z Vícemilic. Pravděpodobně zde se narodil neznámější představitel tohoto rodu, táborský hejtman Jan Hvězda z Vícemilic, který padl v roce 1425 při obléhání Mladé Vožice. V roce 1448 se zde uvádějí Tomášek a Mareš z Vícemilic, stoupenci Jiřího z Poděbrad. V roce 1464 se udává tvrz a část vsi v majetku Jana Lebky ze Zájezdce. Před rokem 1478 získává Lebkovu část majitel druhé poloviny vesnice Michek z Libice. V roce 1478 prodává ves Slavatovi z Chlumu, a ta je připojena k chlumeckému panství Slavatů. Nedlouho poté pravděpodobně zaniká tvrz. V průběhu 17. století se mění název vsi na Licomělice (poprvé doloženo v roce 1619)…  číst dále

Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku VI, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 28.3. 2012

Půdorys místa

náčrt tvrziště podle stavu r. 1989 ještě před výstavbou tenisového kurtu v severní polovině tvrziště
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Pardubický kraj,  Chrudim  (CR), Lipovec