Terénní relikty starší z hrušovských tvrzí nad soutokem Čertovky a Jizery pocházející zřejmě už ze 13. století. Je chráněna dvěma příkopy s valy. V držení rodu Hrušovských z Hrušova, později připojena k Brodcům.
Jádro tvrziště
Pohled přes val ohraničující vnitřní až 2 m hluboký příkop na jádro tvrziště
© Luděk Pitter 04/2007
K tvrzišti se dostanete nejsnáze po úvozové cestě začínající při severním okraji Hrušova. Cesta vede mezi poli a dovede vás až k začátku smíšeného lese, kde z ní odbočíte doprava na úzkou pěšinu, která vás dovede až k tvrzišti.
popis

Starší hrušovské tvrziště je na ostrohu nad soutokem Čertůvky s Jizerou severovýchodně od centra obce. Je chráněno dvěma zalomenými šíjovými příkopy s valy, mezi nimiž je předhradí. Další upravená plošina je na ostrožně za samotným jádrem tvrze. Mladší tvrz stojící přímo ve vsi u poplužního dvora byla postavena ve 14. století a roku 1501 opatřena novou věží, k opevnění patřil i rybník. V 17. století došlo k barokní úpravě mohutné kamenné věžovité tvrze – změna počtu a velikosti podlaží, dostala novou mansardovou střechu s věžičkou, byla upravena i okna. Přízemí bylo valeně klenuté, zdivo bylo široké až 2,5 metru a podlaží spojovalo točité schodiště. V roce 1959 byla tato věž místo nutné rekonstrukce vyhozena do povětří a beze zbytku odstraněna (i přes protesty občanů).

historie

O obci je v pramenech poprvé zmínka v roce 1346, kdy se po ní psali bratři Bohuněk a Řehník z Hrušova. Dalším držitelem části obce byl i Milota z Rudce, předek Hrušovských z Hrušova, kteří ves vlastnili do konce 16. století. Po porážce stavovského povstání se v roce 1628 dostala obec do vlastnictví Jáchyma staršího Slavaty z Chlumu na Novém Stránově, později pak byla připojena k nedalekým Brodcům. V obci jsou známa dvě místa, kde dříve stávaly tvrze. Starší je asi kilometr od dnešní vsi na severovýchod. Charakter opevnění a velikost ukazuje spíše na menší hrad ze 13. století. Druhá, zřejmě mladší tvrz, stávala ve východní části obce v poplužním dvoře od 14. století.

Půdorys místa

Skica půdorysu, Hrušov (Mladá Boleslav), skica půdorysu tvrziště nad Čertůvkou podle krokování v r. 1996. Kresba L. Svoboda.
Kolektiv autorů: Encyklopedie českých tvrzí, 1. díl, [A-J], Argo, 1997
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek