Sídlo bylo vybudováno na konci 12. století nebo na počátku 13. století. Celý skalnatý hřeben byl obehnán vysokou hradbou, jejíž základy se zachovaly podnes. Byla zde vybudována i čtyřapsidová románská rotunda. Hrad byl rozbořen v husitských válkách.
Vyvýšené místo na jižní straně ostrožny, kde stálo opevněné sídlo
© Roman Řezáč 12/2004
Při průjezdu obcí Černvír není možné přehlédnout její dvě dominanty. Přes řeku Svratku vedoucí krytý trámový most, nejstarší svého druhu na Moravě a jen asi sto metrů severně od něj nevysokou, ale výraznou ostrožnu s chrámem Nanebevzetí Panny Marie. Právě chrám stojí na místě pozdně románské svatyně, jejíž zdivo je v něm částečně obsaženo, na kterou navazovalo na jižní straně ostrožny opevněné sídlo. Z něj dnes zbyla pouze vyvýšenina, na které stojí soukromý dům se zahradou. Při výkopech se nalezla keramika datující život na něm ve druhé polovině 13. století a zánik před polovinou 14. století. Sídlo mělo oválný půdorys, s osami 25 a 40 m. Dnes se z opevnění nedochovaly žádné prokazatelné náznaky. Je tu však kamenný sklep, jehož stáří a souvislost se sídlem není prokázaná. Volně se dnes dá dostat pouze po cestě k chrámu a k hřbitovu, který ho obtáčí.
historie

Po Černvíru se píše roku 1285 Milek a roku 1309 Vítek. V roce 1365 kupuje osadu Artleb z Klečan a výslovně se jmenuje jako příslušenství jen hradiště, to znamená že sídlo již bylo pusté, což souhlasí s nálezy keramiky na místě. Následně v roce 1374 se sídlo jmenuje dokonce jen jako kopec, pravděpodobně tedy již bez zástavby.

Další texty historie

Situace sídla podle katastrální mapy z roku 1895