Terénní pozůstatky pravděpodobného tvrziště podloženého nálezy středověké keramiky z 14. až 16. století. Lokalita se nachází na jihovýchodním okraji obce, při hraně bývalé říční terasy.
Pohled na tvrziště přes plochu rybníčku
© Jan P. Štěpánek 04/2005
Místo předpokládané tvrze v Bašce má velmi příhodnou polohu. Lokalita se nachází na jihovýchodním okraji obce, na zalesněné hraně zvedající se terasy. Zde, kde výrazná, několik metrů vysoká hrana říční terasy řeky Ostravice přechází do mírně stoupajících polí, se na vyčnívajícím ohbí této terasy nacházejí skromné terénní pozůstatky DSO. V bezprostřední blízkosti tvrziště teče pravobřežní bezejmenný přítok Bystrého potoka a nedaleko se také nachází malý rybník. Lokalita samotná se na první pohled jeví jako uměle upravená pro potřebu stavitele. Má tvar nepravidelného oválu o rozměrech cca 30 x 40 m. Na východní straně oválu lze rozpoznat zbytek příkopu. Jeho převážná část byla již zarovnána s okolním terénem. Severní a severovýchodní hrana lokality nese známky novodobých terénních úprav pro stavební parcely rodinných domků. Od severu přes severovýchod až po východ kolem obvodu jádra lze s určitou jistotou očekávat překopání této šíje (či spojení tvrziště s okolním terénem) širokým příkopem před nímž mohl existovat nasypaný val. Na západě, jihozápadě až jihu je tvrziště chráněno klesajícími svahy a bezejmenným zregulovaným potokem směřujícím od jihovýchodu k severozápadu, díky kterému lze v tomto místě očekávat bažinatý terén a mokřady. Dodnes je v blízkosti lokality malý chovný rybník. Samotné plato tvrziště bylo porušeno výstavbou volejbalového hřiště, dnes již nepoužívaného. Pouze na severní straně obvodu jádra je patrná vyvýšená plocha (o cca 0,5m). Zda je to původní výšková úroveň jádra nebo úmyslně vyvýšená část nelze zjistit. Samotný rozsah tvrziště pak ukazuje na menší tvrz, kterou zřejmě tvořila centrální obytná stavba, snad věžovitého charakteru, obehnaná po obvodu centrálního plata hradbou či dřevěnou palisádou. Hospodářské zázemí tohoto drobného panského sídla můžeme s určitostí předpokládat v jejím blízkém sousedství. Stavba či stavby v jádře byly patrně lehké dřevěné…  číst dále

Popis lokality tvrziště

DSO Baška, čili drobné středověké opevnění v Bašce, se nachází v jihozápadní části obce na mírném návrší nad bezejmenným potokem. Vlastní jádro tvrziště mírně vystupuje z rovné hrany říční terasy řeky Ostravice, která však dnes je od tvrziště vzdálena asi 870 metrů, a tvoří zaoblené ohbí, které na severovýchodě a východě přechází v pole. Na severu k jádru těsně přiléhá zahrada s rodinným domem, které jsou ve svahu říční terasy. Na severovýchodě zahrada a částečně i jádro lokality přecházejí do plochy pole, které mírně stoupá k východu a zřejmě tuto část lokality podstatně deformovalo. Na východ od jádra terén mírně klesá a přechází do snížené plošiny. Tato plocha je trojúhelného půdorysu a ze 2 stran je obklopena vyvýšeným terénem. Jednak plochou jádra na západě a jednak plochou pole na severu a severovýchodě. Na jihovýchodě i jihu se na lokalitu váže další pole, které je však níže než první pole na…  číst dále

Další texty historie

Půdorys tvrziště pořízený přímo v terénu
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM),