Tkalcovna vystavěná firmou Munk v r. 1860 na místě starého vodního mlýna v dolní části Frýdku. Dvoutraktovou textilku zakoupil v r. 1876 Ad. Landsberger a do konce 19. stol. jí přestavěl a doplnil o samostatnou novou tkalcovnu. Po 2. sv. válce areál začleněn do n. p. Slezan jako závod 09.
Pohled na Munkovice od jihu, z tělesa železnice do Těšína
© Jan P. Štěpánek 02/2019
Zachovalý průmyslový areál někdejší textilní manufaktury - tkalcovny - v dolní částí Frýdku, ve čtvrti, které se vžil později název tovární. Zde, v okolí dolní části staré Těšínské ulice, se při středověkém mlýnském náhonu od poloviny 19. století koncentrovala výroba a zpracování slavného frýdeckého sukna. Textilka byla vystavěna rodem Munků, odtud název Munkovice, v roce 1860 na místě starého zděného vodního mlýna. Do dnešní dnů se zachovaly všechny tři hlavní objekty továrny včetně vysokého cihlového komínu. Objekt však nese výrazné utilitární necitlivé úpravy, provedené po polovině 20. století v důsledku začlenění podniku pod n. p. Slezan s označením 09. Areál se rozkládá na rozhraní Hlavní třídy, ulic Na Příkopě a Nádražní, nedaleko železniční trati a nádraží.

Historie a popis textilní továrny Munkovice

Továrna byla vystavěna v roce 1860 podnikatelskou rodinou Munků jako mechanická tkalcovna na místě bývalého vodního moučného mlýnu, jehož vynikající polohy při mlýnském náhonu využila. Své hlavní podnikatelské aktivity měli Munkové ve svém nedalekém starším areálu za Černým potokem, jen asi 250 m jihovýchodním směrem. Jelikož jim obchod i výroba rostla, rozhodli se rozšířit výrobu o další mechanickou tkalcovnu, k čemuž nedaleký zchátralý vodní mlýn doslova vybízel. Stará tkalcovna zaujala místo (či částečně využila samotnou hmotu) zděného vodního panského mlýnu, který zde stával snad již od středověku, nedaleko starého brodu přes Ostravici. Mlýn, s označením budovy č. 84 na parcele č. 447, byl vystavěn při starém vodním náhonu, který bral vodu z řeky Morávky na rozhraní katastrů Frýdku a Dobré, a do řeky Ostravice vtékal až pod frýdeckým zámkem. Na katastrální mapě z 30. let 19. století má vyznačen hned tři mlýnská kola. K mlýnu…  číst dále

Jan P. Štěpánek dle článků J. Poláška a P. Juřáka (Muzeum Beskyd Frýdek-Místek), 14.11. 2019

Zachycení areálu Munkovic na topografické mapě z počátku 50. let 20. století