Za vlády achaimenovské dynastie byla Persepolis metropolí perské říše. Nachází se zde paláce, audienční síně, pokladnice, zásobárny, stáje. Palác vystavěn na 18 m vysoké terase. Palác Apadana, stojící na samostatné tři metry vysoké terase. Síň sta sloupů měří 70 x 70 m. Dochovaly se dvě obrovské postavy býků
Zříceniny kdysi slavného města Persopilis, nyní v Iránu
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Bývalou metropoli perské říše najdeme v Iránu, cca 840 km jižně od současného hlavního města Teheránu, nebo 350 km jihovýchodně od přístavu Bakhsh-e-Markazi, který leží u Perského zálivu.

historie

Starověký název Persepolis, tj. „město Peršanů“, je pořečtěnou formou staroperského jména pro Persii – Pársa. Jde o název starověkého města v antické Persidě, dnešní íránské provincii Fárs. Za vlády achaimenovské dynastie byla Persepolis metropolí perské říše. Plnila však i významné správní a ceremoniální funkce. Zakladatelem města byl třetí achaimenovský velkokrál Dareios I. Přesný rok založení však není znám. Většinou se udává rozmezí let 518

popis

Nachází se zde paláce, audienční síně, pokladnice, zásobárny, stáje. Na ruinách je vidět nádhera dvora achajmenovských králů. Palác je vystavěn na 18 m vysoké terase široké 300 m a dlouhé 450 m. Přístup na terasu tvoří široké schodiště pocházející z doby Xerxa I. Tato památka byla zařazena do seznamu Světového dědictví UNESCO. Hned za schodištěm lze spatřit tzv. Bránu národů, postavenou také za doby Xerxa, se sochami ve tvaru okřídlených býků.

technická památka
    Írán