Opera

Varna
Historie divadla sahá do roku 1912, kdy bylo divadlo založeno. Původně stavěno podle architekta Nicoli Lazarovova. S výstavbou po balkánských válkách znovu započato v roce 1929. Divadlo slavnostně otevřeno v roce 1932. Budova je příklad secesního umění s prvky novobarokního slohu.
Budova Opery v bulharské Varně
© Pavel Vítek 07/2017
Graficke pismenko Varna je největší námořní přístav v Bulharsku. Budovu Opery ve Varně najdeme v centru města na náměstí Nezávislosti, asi 300 m jižně od katedrály Nanebevzetí Panny Marie.

historie

Historie divadla, v současnosti známého jako divadlo Varna, sahá do roku 1912, kdy bylo divadlo založeno. Nápad na postavení divadla v tomto místě patří tehdejšímu starostovi Varny Ivanovi Tserovovi. Původní návrh budovy patří architektovi Nicola Lazarovovi. Stavba byla zahájena 26. března 1912. Jeho vznik byl dočasně zpožděn kvůli blížícím se balkánským válkám. S výstavbou se znovu začalo v roce 1929, kdy budovu dokončili přední architekti

technická památka
    Bulharsko