Jedle bělokorá, zvaná Tlustá Berta, je jednou z největších a nejstarších jedlí v Jeseníkách. Její stáří je odhadováno na 210 let, vysoká je 44 m a v obvodu má téměř 4 metry.
Tlustá Berta
K jedli Tlustá Berta se dostaneme po silnici vedoucí z Karlovic přes Pocheň na Širokou Nivu. Asi po 1000 m od cedule označující konec obce Karlovice, vpravo u silnice, je nepatrně rozšířená krajnice, zde je možno zaparkovat auto a doprava vede asi 100 m dlouhá úzká pěšinka k památné jedli, která je ohraničena dřevěným plotem a vedle je zastřešené odpočívadlo k posezení. Pokud není příliš vysoká tráva, je viditelné i od silnice. Pro lepší orientaci, jak najít místo k zaparkování s pěšinou – přímo naproti odbočuje do lesa vlevo asfaltová lesní silnička s dopravní značkou Zákaz vjezdu všech motorových vozidel.
Zuzana Holasová , 20.6. 2010

Moravskoslezský kraj,  Bruntál  (BR), Karlovice