Skanzen Valašského muzea v přírodě založen na okraji Rožnova pod Radhoštěm v r.1925. Nejstarší částí je Valašské městečko, poté byla vystavěna Valašská dědina a nejmladší je Mlýnská dolina. Unikátní seznámení s životem předků na Valašsku.
© Luděk Vláčil 12/2016
V Rožnově pod Radhoštěm můžete v rámci prohlídky muzea navštívit v současné době tři areály. V prvé řadě ten nejstarší, areál Dřevěné městečko, který byl otevřen v roce 1925. Byly sem přeneseny domy z rožnovského náměstí, později dostavěn kostel, zvonice a další hospodářské stavby. Druhým areálem je Valašská dědina, který je nejrozsáhlejší a svým utvářením připomíná život a podobu v beskydských vesnicích, otevřen byl v roce 1972. Třetím a zároveň nejmladším areálem otevřeným v roce 1982 je Mlýnská dolina, který je především přehlídkou vodou poháněných mechanismů. Konají se zde pravidelně kovářská setkání. Více informací a údaje o otevíracích dobách naleznete v odkazech na www.vmp.cz
okruhy, vstupné

vstupné (základní / snížené / dětské / rodinné): Dřevěné městečko: 50,- / 40,- / 25,- / 100,- Mlýnská dolina: 50,- / 40,- / 25,- / 100,- Valašská dědina: 60,- / 50,- / 30,- / 120,- okružní: 120,- / 100,- / 60,- / 240,- zdarma: děti do 6 let, důchodci nad 70 let, ZTP/P s doprovodem snížené: studenti, důchodci do 70 let, ZTP dětské: děti 6-15 let rodinné: rodiče a 1-2 děti do 15 let okružní: do celého areálu na jeden den

Zlínský kraj,  Vsetín  (VS), Rožnov pod Radhoštěm