Druhá nejstarší železná rozhledna v Česku na vrcholu Studence severovýchodně od České Kamenice. Po téměř totální devastaci proběhla v letech 2007–2009 úplná obnova spojená s částečnou obměnou prvků konstrukce. Od června 2009 opět volně přístupná.
rozhledna po rekonstrukci
Rozhledna Studenec u České Kamenice byla slavnostně otevřena 15. 7. 1888 a je nejzápadnější dominantou Lužických hor. Železná konstrukce o výšce 16,2 m byla vytvořena subtilními profily spojovanými nýtováním. Po roce 1948 ustala veškerá péče o konstrukci. Po dlouhých a značně složitých jednáních současný majitel stavby - město Česká Kamenice - za značné podpory Občanského sdružení Studený a Lipnice, zahájilo dne 17. 9. 2007 obnovu této unikátní technické památky. Kovová konstrukce rozhledny byla rozdělena na tři části a za pomoci vrtulníku společnosti Aerocentrum Hořín snesena z vrcholu Studence. V dílnách společnosti LANA s.r.o., byla provedena její rekonstrukce, takže mohla v roce 2009 opět důstojně stát na svém původním místě.
Tomáš Horyna, 24.1. 2008
turistické

Rozhledna je od 15. 6. 2009 opět volně přístupná. Ideálním východiskem pro motoristy je horní konec osady Líska, pro ostatní celoročně železniční stanice Mlýny (trať Děčín - Rumburk), v letní sezoně Jetřichovice nebo Rynartice (zastávky autobusové linky Děčín - Krásná Lípa). Výhled z věže omezují okolní vzrostlé stromy, rozhledna ale stojí za návštěvu i tak. K disposici je vrcholová kniha.

historie

Vrch Studenec u České Kamenice je nejzápadnější dominantou Lužických hor. Již v letech 1854-1865 tu stála dřevěná vyhlídková věž. Po vybudování povozové cesty na vrchol zde v roce 1888 vyrostla péčí členů Horského spolku pro České Švýcarsko (Gebirgsverein für die Böhmische Schweiz) nová železná rozhledna. Byla slavnostně otevřena 15. 7. 1888. Její stavba, vedená stavitelem Gustavem Ditrichem, trvala pouhé tři měsíce (od 24. dubna do 15. července). Konstrukční prvky vyrobila Pražská strojírenská a. s. Ruston & syn podle moderní technologie a v souladu s dobovým módním provedením. Železná konstrukce o výšce 16,2 m byla vytvořena subtilními profily spojovanými nýtováním. Jejím středem procházelo spirálovité litinové schodiště s 92 stupni a několika odpočívadly, které bylo ukončeno vyhlídkovou plošinou pro maximálně 25 osob. Konstrukce byla ukotvena do 80 cm vysokých základových betonových bloků pomocí osmi mohutných, více než metr dlouhých…  číst dále

Další texty historie
Ústecký kraj,  Děčín  (DC), Líska