Rozhlednu (14 m, 460 m n. m.) nechal postavit v l. 1884–85 Severočeský exkursní klub dle návrhu arch. Gottlieba Albera. Byla oblíbeným výletním místem. Několikrát byla poničena bouří nebo bleskem, vždy však opravena. Po r. 1945 ponechána chátrání. R. 1997 byla zakoupena a opravena soukromou firmou.
Rozhledna Špičák u České Lípy
Nejkratší (a nejstrmější) je cesta podél pozůstatků nákladní lanovky, k jejímuž počátku se nechá vyjet autem. Opravená věž rozhledny, obepnutá kovovou konstrukcí s desítkami nejrůznějších antén, působí otřesným dojmem.
14.7. 2004
historie

V České Lípě sídlil vůbec nejstarší turisticko-vlastivědný spolek na území naší republiky - Severočeský exkursní klub. Jeho členy byli vážení a zámožní měšťané, které spojoval zájem o přírodu a historii. Ti všichni se nechali nadchnout fejetonem Dr. Hantschela otištěným v Lipských novinách koncem roku 1880, v němž se poprvé objevila myšlenka na postavení rozhledny na nedalekém Špičáku (406). Idea to byla odvážná už proto, že až do té doby byla stavba rozhleden výsadou majitelů velkých panství. Nadšení pro věc bylo ale nezměrné. Aby se podařilo shromáždit potřebný obnos, spolek pro 3 pořádal sbírky, koncerty a zábavní večery, organizoval loterii i vydání alba básní opěvujících krásu výhledu ze Špičáku. Snažení bylo nakonec korunováno úspěchem. Cihlová, 14m vysoká rozhledna, vystavěná podle návrhu varnsdorfského architekta Gottlieba Albera nákladem 5000 zlatých, vyrostal na vrcholu kopce během roku 1884 a 10.května 1885 byla s velkou slávou…  číst dále

Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Česká Lípa