Stavba 35 m vysoké rozhledny na nejvyšším místě Hostýnských vrchů na Kelčském Javorníku podle návrhu Ing. Ondřeje Balážika, Marty Balážikové a Pavla Petrů byla zahájena v září 2014 a dokončena v září 2015. Díky převýšení téměř 500 m n. m. oproti okolí je z ní velkolepý výhled.
© Luděk Vláčil 08/2016
Na nejvyšším místě Hostýnských vrchů na Kelčském Javorníku (862,6 m n. m.) stojí od 15. září 2015 nová monumentální rozhledna s celkovou výškou 35 m. Kelčský Javorník patří mezi nejizolovanější hory u nás, což znamená, že je v širém okolí jedinou vysokou horou. Proto je výhled z ní také tak úchvatný. Díky použití dřevěné nosné konstrukce a zajímavému řešení tato stavba nenarušuje ráz krajiny. Za příznivé dohlednosti je možné z vyhlídkové plošiny ve výšce téměř 900 m n. m. spatřit pásma moravských a slovenských hor jako Králický Sněžník, Hrubý Jeseník, Beskydy, Bílé Karpaty, Malá Fatra, Strážovské vrchy, Povážský Inovec a vrchoviny Drahanská, Zábřežská, Chřiby, Nízký Jeseník a Oderské vrchy. Na vrcholu pod rozhlednou, která je volně přístupná, je také posezení, informační tabule, skříňka s návštěvní knihou, odpadkové koše a dvě WC. K rozhledně se dá dostat z mnoha míst. Nejjednodušší a s menším převýšením je cesta od chaty Na Tesáku, odkud vede žlutá turistická stezka, z níž se napojíte na rozcestí na značku zelenou. Můžete jít i z Rajnochovic po žluté a dále po zelené nebo z Podhradní Lhoty po zelené a cestou se zastavit na zříceninách dvou hradů. Z prvních dvou zmiňovaných výchozích bodů je to k rozhledně asi 5 km a z třetího 6 km.
historie

Na Kelčském Javorníku stávalo v minulosti již několik výškových věží. V roce 1922 zde byl postaven 12 m vysoký dřevěný pilíř, za 2. světové války vznikla téměř 40 m vysoká dřevěná observační věž, která byla později nahrazena čtyřposchoďovou dřevěnou triangulační věží. Po jejím zániku v 80. letech minulého století zde vyrostla další menší dřevěná měřická věž. Ta zde stála až do konce 20. století. Poté byla nedaleko od vrcholu postavena železná konstrukce vysílače mobilních operátorů, která tam stojí dodnes, je však nepřístupná. Záměr postavit rozhlednu byl oficiálně předložen již v roce 2006. Veřejná soutěž na vypracování projektu nové rozhledny proběhla v roce 2012. Vítězem se stal návrh Ing. Ondřeje Balážika, Marty Balážikové a Pavla Petrů. Stavba byla zahájena v září 2014. Dne 15. září 2015 byla nová monumentální rozhledna slavnostně otevřena a 16. září předána do užívání veřejnosti.

Luděk Vláčil- zdroj:informační cedule, http://rozhledny.webzdarma.cz/kelcsky.htm a další, 22.8. 2016

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Rajnochovice