Rozhledna Hláska na Růžovém vrchu

rozhledna císaře Františka Josefa, Jahnova, Hláska
Rozhledna na hřbetu kopce nad náměstím někdejšího horního města v Krušných horách. Postavena r. 1902, upravena po r. 1918. Nepodařená oprava v 80. letech 20. stol. napravena v letech 2001–2002 včetně vybudování doprovodných prostor.
Růžový vrch - letecký snímek
Rozhlednu v podobě kamenné horské věže najdete na Růžovém vrchu (729 m n.m.) východně od horní části města Hora Svaté Kateřiny. Horské město leží přímo na hranicích s německým Saskem a v okolí naleznete řadu turistických a cykloturistických stezek. Příjezd nejlépe z Litvínova přes Horní Jiřetín a Novou Ves v Horách nebo z Jirkova u Chomutova přes Boleboř a Malý Háj. Autem lze dojet až na malé parkoviště, odbočkou vlevo z hlavní cesty na náměstí, pod rozhlednu k vedle stojící turistické ubytovně Koliba. Rozhledna Hláska, dominanta vrcholu a města, je 16 m vysoká a byť existuje údaj o 87 schodech, já napočítal poctivých 79 (to je tím, že 8 schodů je před vchodem). Prosklená vyhlídková plošina na vrcholu je zastřešena a kruhový výhled vám nabídne pohled na kateřinské údolí, do Saska, na vrchol Loučné, Strážného, Jeřabiny a Ahornbergu, Medvědí skály a v dálce i vrchol Milešovky v Českém středohoří. V dubnu 2004 byla u vstupu rozhledny instalována výstava fotografií s tématikou přírody. Na rozhledně je umístěna web kamera, která přenáší aktuální záběry okolí, přístupná na adrese http://www.horasvatekateriny.cz/kamera.html.
11.4. 2004
historie

Stavba rozhledny císaře Františka Josefa trvala dva roky a slavnostně zpřístupněna byla 17. srpna 1902 spolu s velkou výletní restaurací. O stavbu se zasloužil místní okrašlovací spolek, aby pomohl podpoře tehdy se rozvíjející turistiky a přivedl do horského města výletníky. Po roce 1918 byla přejmenována na Jahnovu (podle průkopníka německé tělovýchovy a sportu Friedricha Ludwiga Jahna) a na vyhlídkové plošině byla dostavena prosklená dřevěná nástavba. V 80. letech minulého století byla nástavba zrušena při celkové opravě, následně byla rozhledna pro špatný stav, především schodiště, dlouhodobě nepřístupná. V roce 2001 došlo k zahájení opravy původní konstrukce a instalována byla stylová dřevěná nástavba. Dne 22. června 2002 došlo k slavnostnímu vysvěcení a zpřístupnění veřejnosti. Okolo paty věže byla zbudována dřevěná přístavba sloužící i jako výstavní prostory.

Ústecký kraj,