Hlásku nechal na přelomu 19. a 20. století vystavět František Josef kníže z Auerspergu kvůli lepšímu výhledu v tehdejší myslivecké oboře. Po 2. světové válce byla obora zrušena, a hláska se změnila ve zříceninu. Nyní je věž s kamennou podezdívkou do výše 5 m a horní dřevěnou nadstavbou opravena.
Věž s kamennou podezdívkou do výše 5 m a horní dřevěnou nadstavbou. Uvnitř věže je soustružený trám, na který jsou přichyceny schodnice. Věž se nachází na vrchu Chlum nedaleko známé restaurace Monako. V okolí věže jsou vzrostlé staré duby, které místu dodávají poklidnou atmosféru. Pro návštěvníky je na místě ohniště a krytý stůl s lavicemi. I když z místa díky vzrostlé vegetaci není široký výhled, stojí toto místo za návštěvu díky jeho neopakovatelné atmosféře. Věž nechal na přelomu 19. a 20. století kvůli lepšímu výhledu v tehdejší myslivecké oboře vystavět František Josef kníže z Auerspergu. Po 2. světové válce byla obora zrušena a hláska se změnila ve zříceninu. Hláska byla v roce 2013 celkově opravena a přilehlé okolí citlivě rekultivováno. Na místo vede zelená turistická značka od Monaka nebo z Kočičího hrádku, která dále pokračuje ke zřícenině hradu Rabštejnek.

Pardubický kraj,  Chrudim  (CR), Slatiňany