Dominanta lednického parku vznikla 1797–1802 dle projektu arch. Hardtmutha jako jedna z prvních čistě vyhlídkových staveb v českých zemích. Údajně nejvyšší minaret v neislámské zemi, doklad počátků orientálních inspirací ve střední Evropě.
Minaret
Rozhledna stojí v lednickém zámeckém parku, jednom z nejkrásnějších u nás, který je součástí Lednicko-valtického areálu, zařazeného do Fondu světového kulturního dědictví UNESCO.
Stavba leží v nadmořské výšce 175 m n.m., je viditelná ze širokého okolí, krásný pohled je na ni průhledem parkem od lednického zámku. Štíhlá věž dosahuje výšky 60 m, má tři vyhlídkové ochozy a na nejvyšší vede 302 schodů.
K rozhledně dojdete po 1,5 km cesty zámeckým parkem po rovince nebo můžete využít dopravu loďkou po zámecké Dyji od přístaviště u zámku.
V jednopatrové hranolové základně s arkádami je osm místností s orientální výzdobou, které sloužily jako muzeum liechtensteinských exotických sbírek. V září 2003 tato část minaretu procházela rekonstrukcí.
11.4. 2004

historie

Minaret, romantickou stavbu někdy zvanou turecká věž, nechal postavit kníže Alois Liechtenstein podle plánů architekta Hardtmutha v maurském slohu. Stavěla se v letech 1797-1802 a jde nejstarší dochovanou rozhlednu na našem území a zároveň nejvyšší stavbu tohoto typu v neislámské zemi. Stavba byla provedena v komplikovaných podmínkách na močálovitém měkkém podloží a tak bylo k zajištění základů použito

11.4. 2004

pověsti

O důvodu vzniku minaretu kolují různé dohady. Alois Liechtenstein chtěl původně postavit kostel, ale nezískal od obce pro jeho stavbu pozemek a tak se rozhodl ze vzdoru vztyčit na svém pozemku symbol islámu. Původně mělo jít o mešitu, ale nakonec zůstalo pouze u minaretu, výjimečnou stavbu tohoto charakteru i v Evropě, aby nebylo pochybností, kdo je v kraji pánem.
    Jihomoravský kraj,  Břeclav  (BV),