Kamenná Kurzova rozhledna 1041 m n. m., 24,8 m vysoká. Stávala zde dřevěná rozhl., vybud. r. 1894. Kamen. rozhledna otevřena r. 1905 (Klub českých turistů). Za války zabrána Němci, r. 1950 armádou. R. 1999 vrácena KČT. Po rekonstr. otevřena r. 2000.
Vrchol Čerchova je lehce přístupný, vede sem hned několik značených cest. Výstup je o něco náročnější s převýšením až okolo 300 metrů. Ovšem cesta hlubokými příhraničními hvozdy, kam jen těžko proniká slunce, určitě stojí za to. Vhodným východiskem může být obec Babylon, známé letovisko s přírodným koupalištěm.
29.4. 2004

Kurzova věž na Čerchově (1 042 m n. m.)

Historie rozhledny na Čerchově je úzce spjata s Klubem českých turistů. První rozhledna zde byla vystavěna už v roce 1894, byla to dřevěná trámová konstrukce. Velký zájem turistů vydržela 10 let. Historie druhé rozhledny se začala psát 23. května 1904, kdy byl položen základní kámen stavby. Slavností otevření se potom uskutečnilo 16. července 1905. Radost všem zkalila 2. světová válka, kdy Čerchov obsadila německá armáda. Ani konec války nepřinesl žádné zlepšení. Díky své poloze (zhruba 2 km od hranic s Německem) se Čerchov ocitl v tzv. hraničním pásmu a vstup sem byl přísně zakázán. Usadila se zde československá armáda a v sedmdesátých letech tu vyrostly vojenské objekty i s radiovou věží, která převyšovala Kurzovu rozhlednu. Ani rok 1989 nepřinel žádné výrazné změny. Teprve v roce 1999 byla rozhledna konečně navrácena domažlickému odboru KČT. Po nezbytné rekonstrukci byla věž předána veřejnosti 16. července 2000. Věž nese jméno jednoho ze…  číst dále

Jan Nouza: Rozhledny Čech, Moravy a Slezska; Jan Nouza: Rozhledny na prahu 21. století; Vladimír Pohorecký: Tipy na výlety - Po rozhlednách a starých hradech (2), 30.4. 2004

otvíračka

Otvírací doba: červenec a srpen 9 - 17 červen a září So a Ne 9 - 17